Uit je hoofd, in je lijf!

Wat te doen als het even niet zo lekker loopt? Uit je hoofd, in je lijf!

Laatst kwam er een cliënte bij mij, die vreselijk in de knoei zat met zichzelf. Ze wist even niet meer hoe het allemaal moest. In haar baan liep ze steeds weer tegen een dominante manager aan. Ze wist niet hoe ze hier mee om moest gaan en voelde zich er ongelukkig onder. Ook het feit dat de bladeren van de boom vielen, gaf haar een somber gevoel.

Ik begon met het masseren van haar rug. Daar voelde ik al snel hoeveel stress er zat. De spanning in de spieren was hoog, maar ik kon ook voelen dat ze zich helemaal in zichzelf had teruggetrokken. Het beeld van een verdrietig klein meisje dat alleen in een hoekje zat, kwam in me naar boven. ZHet kleine meisje was koud, moe en in zichzelf gekeerd. De massage die ik gaf was rustig en toch stevig. Ik nodigde haar met mijn handen uit om zich te ontspannen. Langzaam werd haar rug warmer en toegankelijker. Ik voelde hoe de spanning onder mijn handen verdween. Zelfs haar koude voeten deden mee en werden weer warm. Daarna liet ik haar omdraaien en werkte ik met haar hoofd, nek en schouders. Door de aanraking van haar hoofd werden haar gedachtes rustiger. Ik merkte dat haar ademhaling trager werd en ze zakte in een diepe rust.

Na deze sessie voelde mijn cliënte zich opgewekter, ontspannen en vrij! 

Uit je hoofd, in je lijf

Dit gebeurt heel vaak. Door de massage kan ik iemand uitnodigen om dieper in zichzelf te zakken. Door uit het hoofd en in het lichaam te gaan. Door veel meer te gaan voelen en even niet meer te denken. Veel mensen herkennen dit. Ik zit teveel in mijn hoofd is iets wat ik wekelijks een paar keer hoor.  

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Mail me gerust:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Integrale Massagetherapie, wat is dat precies?

Logo Helen

                                                                                                                                                             
                                       
Deze vraag wordt me natuurlijk vaak gesteld.
Wat doe je nu eigenlijk?
Hoe werkt het en waar helpt het voor?
Is het lekker en ontspannend? 
 
Om met het laatste te beginnen: ja zeker, een massage geeft bijna altijd een lekker gevoel en een zekere ontspanning. Maar integrale massage is veel meer dan dat.
De massages die ik geef, hebben altijd tot doel om jou te laten voelen dat lekker in je vel zitten, te maken heeft met je gevoel. 
Hoe dichter je bij je eigen gevoel bent en van daaruit kunt leven, hoe fijner je leven is. Optimaal is het als je hoofd en je gevoel samenwerken en je kunt leven vanuit je hart. 
 
Bij angst, verdriet, woede of onzekerheid verkrampt het lichaam vaak. De doorstroming  in je lichaam blokkeert, dit uit zich vaak in koude handen en/of voeten. 
 
Ik geef een voorbeeld: 
Laatst kwam er een man bij mij met vreselijke rugpijn. Hij vroeg of ik zijn rug kon masseren. Ik ging aan de slag en inderdaad: zijn rug was helemaal verkrampt. Er zat geen enkele ontspanning in. Ik voelde dit aan de koude temperatuur in de onderrug en de warmte bovenin de schouders. Ik concentreerde me hierop en voelde dat hij het heel druk had. Ik benoemde dat ik veel stress op zijn schouders voelde en dat hij veel te weinig rust voor zichzelf nam. Dat klopte helemaal. 
Door mijn massage zakte hij in een diepe rust, maar de pijn in de onderrug was heftig. Ik nam de rust als ingang en vroeg hem om van daaruit de pijn in zijn rug toe te laten.
De man werd een enorme vermoeidheid gewaar en ik raadde hem aan ook die toe te laten en echt te voelen.
Er kwam veel emotie vrij en minstens zo belangrijk: de bewustwording dat hij enorm zijn best aan het doen was om ‘alle ballen in lucht te houden’. 
Door het toelaten van dit alles ontstond er langzaamaan ontspanning in zijn verkrampte onderrug en kwam het inzicht hoe hij zijn stress kon aanpakken. Hij zag dat minstens een deel van de verantwoordelijkheid die hij op zijn nek had genomen, niet bij hem hoorde te liggen en dat hij deze moest terugleggen waar die hoorde. 
 
Je ziet in dit voorbeeld hoe een massage je kan ondersteunen om problemen inzichtelijk te krijgen en aan te pakken. Ik doe dat dus juist niet op mentaal gebied, maar maak het fysiek voelbaar. Je lichaam gaat het ervaren.
Angst, woede, onzekerheid en verdriet zijn krachten die we vaak vasthouden en proberen niet te voelen. We zijn onbewust bang dat deze krachten zo groot zijn, dat we erin verdrinken. Dan heb je angst op angst en zit je in een vicieuze cirkel waar je moeilijk alleen uitkomt.
Mijn massage kan je troost geven of net dat zetje in de rug om je verdriet en angst te voelen. Dan pas kun je de spanning in je spieren en gewrichten echt loslaten en met recht zeggen dat een massage ontspanning geeft en je lekker in je vel doet zitten. 
Ervaringen van een cliënte:
Ik ging voor het eerst naar Helen toen ik slapeloos was en tegen een burnt-out aan zat. Haar massages van toen, maakten me duidelijk dat ik totaal op was en wat moest gaan doen. Ik heb me op laten nemen in een rusthuis voor drie maanden. Eenmaal weer thuis was ik nog steeds slapeloos en ik dacht: ik moet terug naar Helen. Ik kan nu nog niet zeggen wat er precies gebeurde, maar tijdens een sessie zei ze dat ikzelf wist waar de sleutel lag en dat ik die alleen maar hoefde te pakken. Ik voelde hoe waar dit was, kon eindelijk de blokkade opheffen en vanaf die dag sliep ik weer normaal.
 
In de jaren daarna ben ik naar haar blijven gaan als een soort groot onderhoud. Steeds weer kijken of ik nog een beetje in balans was. Ik heb allerlei grote en kleine problemen uitgewerkt. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat alles door je lichaam moet worden verwerkt. Pas als je verdriet of angst of wat dan ook lichamelijk hebt ervaren, kun je het loslaten. Ik kan nog steeds teruggrijpen op de dingen die ik bij haar heb ervaren en neem die voor altijd mee. Er is elk jaar wel een moment dat ik denk: ik moet weer even naar Helen.
Massagetherapie is niet voor iedereen de weg, dat realiseer ik me, maar als ik Helen aanbeveel, zeg ik altijd: ga een keer of drie, voordat je besluit of het wel/niet iets voor je is. Je hoofd geeft de regie namelijk niet graag uit handen en dat is precies wat Helen wil laten gebeuren.  
Helen is voor mij een levenscoach en daarnaast een fantastische masseur.
 
Wil je ook een keer ervaren wat massagetherapie voor jou kan doen? Mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0653897977

Babymassage, een genot voor ouder en kind!

Babymassage, een genot voor ouder en kind!

foto blog babymassage, Olivier.jpg

Af en toe mag ik een kleine baby masseren. Dat is altijd zo bijzonder, vind ik. Maar ook spannend. Ik weet nooit hoe een kindje zal reageren op mijn aanraking.

Laatst had ik een meisje van zeven weken oud. Zeven weken, hoe klein is dat! Ze reageerde ze op mijn aanraking door grote ogen op te zetten. Net of ze een reactie gaf die ik vertaalde als: “wat ben jij aan doen?”

Haar ogen vertelde mij, dat ze het spannend vond,  ze was zelfs wat angstig.  Ik maakte contact door heel zachtjes met haar te praten en haar gerust te stellen. Het meisje had even tijd nodig om zich veilig te voelen. Ze gaf me het gevoel dat het eigenlijk nog niet helemaal geland was in dit leven, hier op aarde. Zo benoem ik dat maar. Ze was nog niet volledig geïncarneerd in deze wereld en zweefde nog een beetje tussen de warme veilige baarmoeder waar alles wat ze maar kon wensen aanwezig was. Warmte, geborgenheid, voeding, rust..... alles. Eenmaal hier op aarde is alles nieuw. Vooral geluid is voor baby’s een grote stressfactor. Maar ook warmte en kou. Een baby moet zelf gaan ademhalen, zich warm houden en de spijsvertering moet op gang komen. Dat is voor een baby een hele klus.

‘Je kindje insmeren met olie na een badje, is heel wat anders dan bewust je kindje masseren.’

Bewust aanraken is echt contact maken!

Toen ik begon te masseren ervoer ik langzaamaan een ontspanning. Het buikje werd zachter, de ademhaling rustiger en de beentjes ontspanden zich zichtbaar. De krampachtigheid van even daarvoor verdween voor een groot deel.  Ze ontspande zich en viel telkens in een slaap. Ze liet de massage die ik gaf kennelijk met vertrouwen toe.

Het bijzondere vond ik dat deze rust niet alleen het kindje gold, maar ook haar moeder die ernaast zat.

Ik heb het babymeisje gedurende een paar weken verschillende keren gemasseerd en haar moeder constateerde dat ze veel rustiger werd. Het onrustige kindje werd een heel tevreden en vrolijk kind!

Ik leerde haar moeder hoe ze het kindje zelf met olie kon masseren. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als je kindje met babyolie insmeren na een badje. Maar dat is niet zo. Door je baby bewust aan te raken, maak je ook bewust contact. De moeder van dit kindje voelde hoe ze via haar handen met haar kindje kon communiceren. En vooral, hoe goed en fijn dit was voor hun beiden. Ook de tijd en rust hiervoor te nemen is van groot belang.

                                                      Hidde babymassage.png             

Wil je ook een keertje met je kindje komen voor massage? Dan kan dat! Als je individueel wilt komen en het kindje door mij wilt laten masseren kost dit €65.

Wil je zelf leren masseren dan zijn de kosten voor 3 lessen  €150.   

actueel

Lid van:

lvnt def

lvnt def

lvnt def